Moni toivoo ja unelmoi käänteen tekevästä lääkkeestä, joka hoitaisi kerta heitolla migreenin häiriköimästä – mieluiten ikuisiksi ajoiksi tietysti. Toki olisi kätevää, jos keksittäisiin tepsivä, turvallinen ja pitkän vaikutuksen omaava rokote migreeniä vastaan. En kuitenkaan pidättäisi hengitystä ja jatkaisi “päiväunia” moisesta ilmiöstä. Miksi sanon näin tylysti? Koska olen käyttänyt elämästäni kohta 26 vuotta työstäen hoitomenetelmiä  ja siinä samalla hoitanut migreeniä sairastavien avuksi. Koska omaan migreenikohtaus ominaisuuden itsekin ja takavuosina sain tuta miltä jatkuvasti tulevat migreenikohtaukset tuntuvat ja kuinka ne vaikuttavat.

Oheisongelmat

Koska jokainen migreenikohtaus, olipa se kuinka lyhyt tahansa, tai ei edes pääsisi iskemään päälle täysimittaisesti, aiheuttaa runsaasti oheisongelmia kehoon. Miksi? Koska migreeni on neurologinen sairaus. Hermostolla taas on erittäin keskeinen rooli meidän ihmisten toiminnassa, sama koskee muuten eläimiä. Koska kukin migreenikohtaus tuo tullessaan oheisongelmia ja vaikkapa ihminen, joka saa neljä migreenikohtausta kuukaudessa, nuo oheisongelmat ja niiden hyvin suora vaikutus migreenikon kehoon voidaan kertoa vähintään kahdella. Sitten tulee se ikävä fakta, koska mgreenin hoitaminen onnahtelee hyvinin pahasti kaikkialla, nuo oheisongelmien aiheuttamat haitat eivät jää tuohon kertoimeen. Koska tehokasta ja toimivaa hoitoa on surkean vähän saatavilla, nuo oheisongelmat lähes poikkeuksetta jäävät “muhimaan” kehoon ja ajan mittaan vain kasvavat isoimmiksi ja haitallisemmiksi, koska niitä ei hoideta. Käy siis samoin kuin lumivyöryn lähtiessä alpeilla liikkeelle. Aivan alkuvaiheessa vyöry ei ole niin massiivinen kuin hetken päästä. Sama ilmiö käy migreenin suhteeen mikäli kohtauksia tulee säännöllisesti. Kannattaa tosiaan muistaa, että jo parin minuutin migreenikohtaus jättää ison “jalan jäljen” kehoon, pröystäilevä ilkiö kun on.

Se Kaikkein Tärkein Asia

Se kaikkein tärkein asia ei ole löytää huippuammattilaista, ja olla hänen tarjoamista palveluistaan riippuvainen pitkiä aikoja tai hamaan loppuun saakka. Eihän se ole elämää, tulee tolkuttoman kalliiksi ja ei ole mielekästä. Myönnä pois, hoidoissa ravaaminen ei ole niin hauskaa, että haluaisit tehdä sitä kuukaudesta ja vuodesta toiseen? Sopivalla intensiivihoito “tuuppauksella” pahimmastakin kroonisesta migreenivaiheesta pääsee selville vesille 2-3 kuukaudessa. Lievemmissä tapauksissa erittäin hyvän statuksen saaminen on erittäin nopeaa, puhutaan viikoista. Jos halutaan myös yllä pitää huippu hyvää tilaa, tarkoittaa se sitä, että tiettyjä itsehoitamisen keinoja kannattaa pitää mukana arjessa ja mukanaan samalla tavoin kuin päivittäistä hampaiden harjaamisrutiinia. Loppujen lopuksi  alun jälkeen tarvittavat toimet eivät vie paljoa enempää aikaa kuin hampaiden harjaus vie, min. 6 minuuttia yhteensä per päivä. Toki, moni haluaa käyttää enemmän aikaa, koska he pitävät siitä saavutetusta ja syvenevästä hyvästä olosta.

Loppuun on pakko todeta päivittäin sanomani lausahdus, “migreeninhoito ei onneksi ole rakettitiedettä!”

 

 

Tilaa Blue Bearin Artikkelit Suoraan Sähköpostiisi