Hyppy kohti tulevaisuutta. Siltä takuulla monesta on tuntunut hyvinkin usein kuluneen kevään aikana. Ainakin minusta on tuntunut ajoittain siltä kuin olisin toimintaelokuvan keskellä, jossa tapahtumat vyöryvät eteenpäin yhtä hengästyttävästi kuin action leffatähti Jackie Chanin elokuvien huimat kohtaukset. Kriisien myötä tulee aina kosolti muutoksia siihen kuinka elämme, työskentelemme ja toimimme ylipäätänsä. Alkuvuodesta iskeneen koronaviruksen leviämisen ja sen leviämisen hidastamisen tuoksinassa maailmamme ja tapamme tehdä asioita on muuttunut todellakin hengästyttävällä tavalla. Haasteelliseksi tämän tietenkin monelle tekee se, että kuten moni pienikin kriisi, tämä tuli massiivisena varsin nopeasti päälle.

Hyppy tuntemattomaan

Ns. viisaat ennustavat ja arvioivat tulevaisuutta kuin veikkaaja jalkapallo ottelun tulosta. Kukaan meistä ei kuitenkaan voi täsmälleen tietää mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tarkalleen koronavirus pitää meitä ja koko maailmaa varpaillaan ja erityistilassa. Kun samaan aikaan moni meistä kamppailee ja tuskailee ihan henkilökohtaisen toimeentulon ja perheen pärjäämisen parissa, mieti siinä nyt syntyjä syviä. Ei tarvitsekaan miettiä. Tämä artikkeli ei valitettavasti tule tarjoamaan veden pitävää patenttiratkaisua niihin ongelmiin joiden parissa sinäkin ehkä parasta aikaa painit. Tämä artikkeli on tällä kertaa enemmän pohdintaa ja huomioita sisältävä juttu.

Etätyöskentely ja digitaalisen aikauden mukanaan tuomat “tuulet” ovat saaneet hyper boostin koronaviruskriisin myötä. Etätyö oli jo aikaa sitten tullut jäädäkseen ja se olisi lisääntynyt muutenkin mutta nyt vauhti vain on ollut päätä huimaavan nopeaa, koska on ollut pakko sopeutua muuttuneeseen olosuhteeseen.

Uudet tuulet

On onnemme, että nykyteknologia on sillä tasolla kuin on, sillä vielä 10 vuotta sitten koronaviruskriisin kaltainen myllerrys olisi tehnyt vielä pahempaa jälkeä meidän kaikkien elämään kuin nyt on tapahtunut ja tulee tapahtumaan.

Itse en henkilökohtaisesti usko, että esimerkiksi terveydenhoitomaailmakaan palaa täysin ennalleen tämän kriisin jäljiltä. Hoitomaailmassa on jo joitakin vuosia pystytty tekemään paljon asioita teknologian mahdollistamana etäyhteyksiä avulla, enkä nyt puhu pelkästään lääkäreiden tai erilaisten terapeuttien etävastaanotoista. Hoitopalvelut ja erilaiset ratkaisut tulevat siirtymään entistä enemmän jatkossa sinne missä me ihmisetkin olemme. Perinteiset isot hoitokeskukset tulevat ainakin osittain menettämään merkityksensä. Vaikka verkkopalvelujen loikkaa olen omalta kohdaltani ollut valmistelemassa omalla työrintamalla jo pidemmän tovin, on tämä meneillään oleva muutos kuitenkin hyppy tuntemattomaan ja valehtelisin korvat päästäni, jos en myöntäisi välillä homman hirvittävän. Ei kuitenkaan pidä “jäätyä” ja koittaa takertua menneeseen, sillä sitä ei saa takaisin.

Keinoja sopeutua

Kuinka ihmeessä sitten yksittäisenä ihmisenä pysyä kärryillä ja jaksaa myös henkisesti tätä hullun myllyä? Kokosin ajatelmiani siitä tähän osioon.

  • Laadi henkilökohtainen suunnitelma tavoitteista ja keinoista mitä sinun täytyy tehdä saavuttaaksesi tavoitteet.
  • Ota haltuun uusia taitoja= ota jokaisella päivälle, viikolle ja kuukaudelle tavoitteeksi opetella jokin uusi taito. Muutamassa kuukaudessa olet oppinut jo melkoisesti lisää uusia asioita, jotka auttavat sinua mukautumaan muuttuvaan toimintaympäristöön.
  • Tee joka päivä töitä asetettujen tavoitteiden eteen päivittäistä tehtävälistaa (to-do lista) hyväksi käyttäen.
  • Seuraa esimerkiksi Linkedinistä ja sinulle mieluisista lähteistä oman alasi ja sinua kiinnostavien asioiden tilannetta. Pidä kuitenkin maltti mielessä. 15-30 minuuttia päivässä kanavien lukemiseen/selailuun riittää hyvin.
  • Pidä yllä säännöllistä uni, ruokailu ja liikuntarytmiä.
  • Vahvista henkistä kestävyyttäsi hengitys- ja mielikuvaharjoittelulla. Itsehypnoosi on myös erittäin kätevä keino jaksaa ja voida henkisesti sekä fyysisesti hyvin.
  • Pyri hallitsemaan ajatuksiasi mahdollisimman hyvin. Mitä positiivisempana ja rakentavana pystyt pitämään ajatusten juoksun hereillä ollessasi, sitä paremmin voit niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ajatukset myös ohjaavat vahvasti meidän päivittäistä toimintaamme, joten nillä on todella iso merkitys.
  • Verkostoidu uusien ihmisten kanssa esimerkiksi Linkedinissä. Linkedin on oiva kanava ammattimielessä. Toisin kuin muissa sosiaalisen median kanavissa, ainakin toistaiseksi postaukset, artikkelit ja ihmisten keskinäinen viestintä on hyvin asiapitoista.

Mitä ajatuksia tämä aika sinussa herättää, miten näet tulevaisuuden? Heitä kommenttia tulemaan.

 

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x