Hyvää huomenta. Nukuitko hyvin? Koetko olosi virkeäksi? Jos et koe oloasi levänneeksi, et ole A) saanut riittävästi syvää unta B) Olet mennyt nukkumaan liian myöhään ja vaikka olisit nukkunut määrällisesti hyvältää kuulostavan tuntimäärän, olet silti…no, et kovin levännyt C) Menit nukkumaan liian myöhään ja unenlaatu ei ollut hyvä.

Oletko unihörhö?

Viime vuosina on jatkuvasti tulvinut lähnnä Sosiaalisen median kautta kaiken karvaisten tyyppien postauksia kuinka olet ihan helvetin huono ihminen, jos et herää viimeistään ennen klo 05:00 ja kaikenlaiset “sammakkomiehet” tai wannabe sellaiset pöyristelevät rinta rottingilla, että he heräävät joka aamu klo 04:30 ja kyllä todellakin olet ihan mamero, jos et tee samoin. Moni näistä on menestynyt omalla urallaan tai ainakin rakentaa kuvaa hyvinvoivasta ja menestyvästä A-luokan uratykistä, joka nukkuu puolen tunnin pätkissä, syöksee tulta ja tappuraa ja siinä kaiken ohella on niin penteleen luova ja saa aikaan vaikka mitä. Okei, oletko joskus tai viime aikoina mennyt moiseen lankaan? Miltä nyt tuntuu? Koetko olevasi tuo edellä kuvatunlainen supersankari? Epäilen tai sitten sinulla on käynyt se kuuluisa munkki ja olet vihdoin viimein löytänyt sen oman unirytmisi.

Nuku Omalla Tyylilläsi

Karkeasti jaettuna ihmiset kuuluvat aamu- ja iltaihmisiin. Joillekin on luontaista olla aamulla virkku ja saada paljon aikaiseksi. Joillekin taas aamut ovat yhtä tuskaa kun taas iltapäivästä ja illasta he ovat parhaimmillaan, vähän niin kuin Winston ChurchillMaan mainio Winston lekotteli sängyssä lähes puoleen päivään ennen kuin kömpi kylpyyn. Winstonin päivä jatkui iltamyöhään saakka. Sain idean tähän artikkeliin, kun luin uudemman kerran mainiota kirjaa nimeltä The Big Short. Michael Lewisin tosikertomus muutamasta sijoittajasta, jotka olivat sen verran fiksuja, että näkivät varhaisessa vaiheessa vuoden subprime asuntolaina kuplan tulon. Yksi näistä herroista on Dr. Michael Burry. Eräässä kohtaa kirjaa hän kuvaa hauskasti kuinka hän lääketieteen kandidaattina sairaalahommien ohella keskiyön ja aamun välillä kirjoitteli arvosijoitusblogiaan ja teki sijoituksia. Jenkkien armeijalla oli kuulemma tuohon aikaan kuuluisa lausahdus, “me teemme enemmän klo 09.00 mennessä kuin monet ihmiset koko päivän aikana.” Burry kuulemma ajatteli, että “ja minä teen enemmän kuin armeija.”

Okei, ehkä nyt saatoin rönsyillä liikaa mutta halusin parin esimerkiksi kautta kuvata, että unirytminkin suhteen meitä on moneen junaan. Moni iso kiho saattaa pröystäillä kuinka pääsee vähillä unilla ja nokosilla huipputuloksiinsa. Varoisin kuitenkin apinoimasta jonkun toisen unirytmiä. Moisella tempauksella on kohtalokkaat seuraukset. Lisäät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, altistat itsesi kivuille ja jos oikein päätät vetää överiksi, saat kivut kroonistumaan. Et myöskään ole pian kovinkaan tehokas, lähinnä muistutat ärisevää, murisevaa zombieta. Kaupan päälle altistat itsesi masennukselle, vatsavavoille ja lihomiselle. Siis, mitä teet? Unohda ns. menestyjät, jotka yrittävät provosoivilla somepostauksillaan saada sinutkin mukaansa omaan unisekoiluun. Tarkastele sen sijaan mikä on juuri sinulle sopiva unirytmi ja noudata sitä. Niin voit paremmin ja olet myös tehokkaampi, ihan sama mitä joku sometähti tai tähtönen paasaisi.