Hyvä olo, sen saavuttaminen ja ylläpitäminen ovat varmasti kaikkien ajatuksissa mutta moni on arjen keskellä usein hukassa ja kaukana tuosta tavoitteesta. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on esimerkin kautta avata miten tuo tärkeä tavoite voidaan saavuttaa.

Onnistumisia ja erehdyksiä

Teini-ikäisenä kilpaurheilijana noudatin hyvin säännöllisesti tiettyä rytmiä. Heräsin aamulla klo 05.00 ja vartin kuluessa olin ulkona jolkottelemassa aamulenkkiä. Useimmiten aamulenkki oli kevyt puoli tuntinen, jonka tarkoitus oli herättää keho ja mieli uuteen päivään. Lenkin jälkeen kierros huoltavaa venyttelyä ja suihkun kautta aamiaiselle. Aamiaisen jälkeen päivän toimille. Noudatin tätä kaavaa vuosikausia ja se oli hyvin toimiva. Vuosien kuluessa ja urheilu-uran jäädessä taakse, aamurutiinit alkoivat lipsua pelkän aamiaisen hotaisemiseksi ja sitten töihin. Vuosien mittaan olo sen kuin kurjeni ja en voi sanoa olleeni useinkaan parhaassa mahdollisessa iskussa.

Paluu juurille

Vuosi kestäneen vatsavaiva kierteen kurimuksessa tuskastuin, kun en saanut mistään järkevää apua ongelmaan. Erään turhan vastaanottokäynnin jälkeen palasin kotiin ja aloin perinpohjaisesti itse analysoimaan tilannetta. Yksi syy huonoon vointiin oli hyväksi havaitun aamurutiinin tippuminen kilpailu-uran jälkeen pois. Toinen oli, että minulla oli liian kiire aamulla. Tämä puolestaan aiheutti turhaa stressiä ja pahensi vain fyysistä oloa. Ryhdyin jälleen herämään ajoissa. Säädin herätyksen raviselemaan minut hereille kolme tuntia ennen kuin minun oli tarvis lähteä päivän töihin. Aloin käymään uudestaan aamulenkillä ja venyttelin samassa yhteydessä. Suihkun kautta aamiaiselle, joka oli muuttunut vatsaystävällisemmäksi. Myöhemmin kun jouduin ikäväkseni tiputtamaan juoksemisen pois, korvasin sen hengitysharjoituksella, jumpalla/kävelyllä ja kylmätreenillä. Tämän jälkeen oli ja on edelleen vuorossa lukeminen. Luen noin tunnin verran. Seuraavaksi kokkailen aamiaisen. Siinä samalla kuuntelen audiokirjaa. Keskityn kokonaan tietokirjoihin. Aamiaisen jälleen ryhdyn yksi kerrallaan suorittamaan edellisenä päivänä laatimaani tehtävälistaa. Tehtävälistani kärjessä ovat uran ja työn tulosten kehityksen kannalta kaikkein olennaisimmat tehtävät. Esimerkiksi tällä hetkellä kirjoitan toista kirjaani, jonka tekeminen kestää useita kuukausia. Kirjan kirjoittamiseen käytän joka aamu 60-90 minuuttia. Eli “syön rumimman sammakon” pala kerrallaan kunnes olen syönyt sen kokonaan. “Syö se sammakko” on termi, jonka Brian Tracy on tehnyt tunnetuksi. Sammakko kuvaa kaikkein merkityksellisimpiä tehtäviä, jotka tulee tehdä ensimmäiseksi ennen kuin ajattellaan edes mitään muuta.

Tehtävälista

Lukutuokion jälkeen kirjoitan ulkomuistista 10 kohdan “Aion tehdä kuluvan vuoden aikana listan tehtäviä.” Tämän jälkeen ampaisen kirjoittamaan meneillään olevaa kirjaa vähintään minimi tavoitemäärän. Tuo minitavoite kohdallani yksi sivu, Tämän jälkeen nappaan listavan seuraavan tehtävän. A2 tehtävän nakuttelen loppuun saakka, kunnes syöksyn kolmannen eli A3 tehtävän kimppuun. Tehtävien välissä pidän noin 5 minuutin mittaisen jaloittelutauon. Tällä tavalla olen saanut aamun ensimmäisenä tunteina aikaiseksi tavattoman paljon enemmän kuin takavuosina kuukauden äheltämisen seurauksena. Mikä parasta, kun napsin tärkeät tehtävät suoritetuksi, enkä eksyile selailemaan sosiaalista mediaa tai räpellä kännykkäni tai emailien kimpussa saan palkkioksi aivoilta mukavan endorfiini ryöpyn. Saman voit kokea sinä, kun teet niin kuin minä. Kun olen tehnyt A1, A2 ja A3 tehtävät vietän hetken aikaa perheen kanssa riippuen mikä heidän aikataulu on. Tämän jälkeen lähden pitämään vastaanottoa. Matkalla vastaanotolle kuuntelen kuulokkeista tietokirjaa, jonka olen ottanut lukeakseni. Kuuntelen tietyt audiokirjat 2-3 kertaa peräkkäin läpi ja teen viimeistään toisella kuuntelukerralla muistiinpanoja ruutuvihkoon. Lounastauon yhteydessä pistän sopivan musiikin kuulokkeista soimaan ja joko kirjoitan hieman lisää kirjaa tai teen lisää A-luokan tehtäviä. Hoitovuoron päätyttyä ja kirjoitettuani hoitoraportit loppuun, kirjoitan tulevan päivän to-do-listan valmiiksi. Matkalla kotiin kuuntelen lisää audiokirjaa. Kodin ulko-ovella suljen audiokirjan ja pistän kännykän pois. Tätä nykyä ainoa hetki sosiaalisen median parissa tulee ennen illallista, kun postaan kyseiseen päivään liittyvän postauksen ja/tai jaan uusimman blogikirjoituksen tai vastaavan. Sen jälleen loggaan itseni ulos enkä koske koko rakkineeseen ollenkaan. Ennen nukkumaan menoa on teen kylmätreenin ja sitten unta palloon.

Mikä puuttuu, Luovutan, Email!

Tarkista emailit tasan kaksi kertaa päivässä. Klo 11.00 tai hieman sen jälleen riippuen hoitoaikataulustani. Seuraavan ja viimeisen kerran sinä päivänä teen email tsekkauksen klo 16.00 tai klo 17.00 riippuen jälleen hoitoaikautaulusta. Kun loggaan itseni sähköpostipalvelimelle, luen vain todella tärkeät emailit ja vastaan niihin, jos on välttämätöntä vastata niihin. Poistan tämän jälkeen kaikki turhat emailit lootasta ja loggaudun pois. En koskaan käytä ruudulle ponnahtavia emailkuvakkeita tai bing soundeja aiheuttavia hälytyksiä, sillä ne keskeyttäisivät meneillään olevat tärkeät tehtävät ja fokuksen saaminen takaisin kestäisi noin 17 minuuttia. Suosittelen tätä myös sinulle, jos haluat voida hyvin ja saada tuloksia aikaan.

Mitä hyötyä?

Voin hyvin, saan mukavia luonnollisia endorfiiniryöppyjä päiviän mittaan lukuisia, kun saan tärkeitä tehtäviä suoritetuksi. Saan suoritettua minulle tärkeitä tehtäviä jokaisena päivänä. Tarkoitan siis sellaisia tehtäviä, jotka vievät kehitystä eteenpäin. Kaikki A-luokan tehtävät ovat niitä “sammakoita ja se ensimmäinen on aina se “ruma sammakko”, joka täytyy hotaista naamaan ensimmäiseksi. Aika jota käytän päivittäin sosiaalisen median, kännykän ja emailien työstämiseen on yhteensä 10-15 minuuttia. En koe jääväni mistään paitsi, voin hyvin, olen levollinen ja pystyn keskittymään minulle tärkeisiin asioihin ja vietän enemmän aikaa perheeni kanssa.

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar