Ajanhalllinta, time management. Moni tunnistaa kyseiset termit mutta mitä niillä on tekemistä hyvän olon kanssa? Hyvin paljon itse asiassa. Luen parasta aikaa toistamiseen maan mainiota Brian Tracyn kirjaa Eat That Frog. Ko. kirja on erinomainen opas ajanhallintaan. Miksi ihmeessä minä nyt kirjoitan tästä aiheesta, eikö minun pitäisi pidättäytyä terveyteen liittyvissä asioissa? No, ei, ei ja ei. Sitä paitsi ajanhallinta liittyy hyvinkin vahvasti siihen kuinka voimme henkisesti ja fyysisesti. Ajanhallinnassa on kyseessä elämänhallinnasta ja itsensä hallinnasta.

Virrat Pois

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että informaatioajan hyökyaalto alkoi pyyhkiä ylitseni joitakin vuosia sitten. Moni asia tuntui muuttuvan valon nopeudella, joka suorastaan lamaannutti “analogisen miehen”. Joka tuutista alkoi syöksyä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen kaiken karvaisten ns. asiantuntijoiden tuomiopäivän paasausta tyyliin, “jos et ole Facebookissa, Twitterissä, siellä täällä ja tuolla, yritystäsi ei ole olemassa!” Moni muukin yrittäjä ja ammatinharjoittaja selvästi paini asian kanssa. Samoin monissa asiantuntijatehtävissä työskentelevät löysivät itsensä uudesta tilanteesta. “Apua, olen todella huono yrittäjä/asiantuntija, kun en ole aktiinen sosiaalisessa mediassa!” Kyllä, sosiaalisesta mediasta voi olla hyötyä mutta se on todella huono pomo.  Kannattaa pitää se pomon rooli ihan itsellä.

Muistan elävästi vuosikymmenen vaihteessa kuinka niin nuoret kuin aikuisetkin hurahtivat esimerkiksi Facebookiin. Takavuosien metrolehden tiirailu junissa ja metroissa vaihtui kännykällä näpräilyyn. Kuka nyt maisemia katselisi? Hyvin nopeasti oli havaittavissa kuinka ihmiset käytös muuttui. Kiihtyvää vauhtia katukuva muuttui, ihmiset eivät enää katselleetkaan ympärilleen vaan olivat syventyneinä virtuaalisen maailman “mikä mikä maahan”. Muistan kerran lukeneeni erään Amerikkalaisen myöhäisteinipojan blogipostausta päivästään. Hän oli jo varsin menestynyt informaatioajan yrittäjä. Hän kertoi kuinka tarttuu älypuhelimeensa heti herättyä, selailee sosiaalisen median virtaa ja alkaa tehdä postauksia. Jossain välillä hän sentään kömpi ylös, kännykkä kourassa tietysti, onnistui joten kuten ahmaisemaan sokeripitoisen aamiaisen, käymään suihkussa ja painumaan päivän puuhiin, koko ajan tietenkin käyttäen sosiaalista mediaa. Hepun päivä jatkui keskiyölle saakka ja viimeiseen asti älypuhelin sosiaalisen median sovelluksineen kulki mukana. Hän mm. kertoi Twiittaavansa joka 15 minuutin välein läpi päivän.

Ajattelin, että tyyppi on pahan päiväisesti addikkoitunut ja touhu käy terveyden päälle. Kiinnitin kuitenkin huomiota, että käytin myös itse huomattavasi määriä sosiaalisen median postauksiin, emailin selailuun ja vastailuun oikein töiden ohessa. Lopulta järki voitti ja aloin opiskeleman ajanhallintaa ja aloin loggaamaan itseni pois verkosta enemmän ja enemmän. Tänä päivänä luen emailit tasan kaksi kertaa klo 11.00 aamupäivällä ja klo 16.00 iltapäivällä. Muuna aikana en koske emaileihin. Olen myös suitsinut kännykän käyttöä, käytän sitä lähinnä maksupäätesovelluksen käyttöön Blue Bearin -migreneniklinikalla ja audiokirjojen soittamiseen, kun olen siirtymässä paikasta toiseen. Sosiaalisen median käyttö on supistunut työhön liittyvien muutamien viikottaisten postausten tekoon. Muuten en lotkauta asialle korvaanikaan. Sama juttu uutisten suhteen. Lukaisen ehkä puolen tunnin ajan viikottain talousuutisia, siinä kaikki. Mikäli jotain todella merkittävää tapahtuu, jolla olisi itselleni jotakin todellista merkitystä, joku uutisia seuraava aivan varmasti kertoo sen. Arvaa mitä? Maailmani ei ole jämähtänyt, en ole jäänyt mistään olennaisesta paitsi tai elämäni olisi jotenkin mystisellä tavalla romahtanut. Päinvastoin, voin sekä henkisesti, että fyysisesti paremmin. Nukun hyvin ja unenlaatu on selvästi parentunut. Olen ajoittaisista elämän eteeni heittämistä kriiseistä ja haasteista huolimatta levollinen. Ajattelen positiivisesti ja menen eteenpäin. Neuvoni onkin, log off!

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar