Aioin kirjoittaa tänään aivan muusta aiheesta, mutta sitten näin asiantuntijaverkostooni kuuluvan ihmisen jakaman MSN-uutissivustolta. Jutussa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ehdottaa seuraavaa.

“Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek on väläytellyt ideaa koronaveteraaninapista, hihamerkistä tai passista, joka kertoisi kantajan sairastaneen taudin niin, ettei tämä tartuta enää muita.

– Jos saisimme varmuuden, että on jo sairastanut taudin ja on sitä suojaavia vasta-aineita, sellaiset ihmiset voisivat olla avaamassa yhteiskuntaa ilman, että olisimme toisillemme uhka. Tällä hetkellä jokainen meistä on toiselle uhka.”

Koronavirus on hirveä tauti ja eritysiä toimenpiteitä on tehtävä, että mahdollisimman moni säästyisi siltä. On kuitenkin erittäin arveluttavaa ja mielestäni hyvin moraalitonta, epäeettistä ja pöyristyttävää ehdottaa minkäänlaisia hihamerkkejä, eritysiä passeja yms. koronaviruksen sairastaneille. Mitä seuraavaksi, aletaanko perustaa eritysiä leirejä sairastaneita varten? Nyt kannattaisi parasta mahdollista vauhtia mennä tämän ylilääkärin lukemaan historiaa, erityisesti mitä tapahtui Saksassa 1920-, -30-, -40 luvuilla. Sitten hän voisi mennä peilin eteen ja kysyä, siltä ihiseltä, joka sieltä katsoo, että oliko nyt ihan fiksu idea?

Kriisiajat nostavat esiin arveluttavia käyttäytymismalleja

Kriiseissä tulee kaikenlaisia ilmiöitä esiin meissä ihmisissä. Osa noudattaa viranomiasten antamia ohjeita ja määräyksiä hyvin, osa ei välitä niistä tuon taivaallista ja osa sitten menee sinne toiseen äärilaitaan, hyppii melkein auton alle, kun näkee vastaan tulevan ihmisen. Sitten on näitä hyvinkin villejä ehdotuksia, kuten THL:n ylilääkärin lausuma. Hyvin varhaisessa vaiheessa koronaviruskriisiä, ilmestyin meidän taloyhtiön alakerran ilmoitustaulun viereen isännöintitoimiston A4 ohje, jossa kehotettiin ottamaan HETI yhteyttä isännöintitoimistoon, jos epäilee sairastavansa koronavirusta tai on saanut vahvistuksen sairastumiselle. Tämän jälkeen vedottiin taloyhtiön huoltotöistä, kuten siivouksesta huolehtivien ihmisten turvallisuudesta. Toki on fiksua ajatella työntekijöidensä turvallisuutta ja terveyttä mutta yksittäisten ihmisten terveystiedot eivät kylläkään kuulu isännöitsijälle eivätkä huoltoyhtiölle. Törmään klinikkahoitotyössäni usein siihen, että potilas on rajannut omien terveystietojensa lukemisen. Edes terveydenhuollon ammattilainen ei saa ilman potilaan lupaa mennä rikkomaan potilaan tahtoa. Näin sanoo laki. Monella on pelko ja stressi vallitsevasta tilanteesta, jonka koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut. Kannattaa kuitenkin noudattaa lakeja ja tervettä järkeä, ennen kuin alkaa tekemään mitään radikaalia.

Pidetään sitä turvaväliä mutta kohdellaan kuitenkin toisiamme kuin rakkainta läheistä.

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar