Toimin manuaalisen migreenihoidon asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan Kampin toimipisteessä. Olen ollut koko talven ja kevään 2020 ottamassa migreeniä sairastavia vastaan. Tässä artikkelissa käsittelin huomioitani ja ajatuksiani kuluneesta keväästä. Vuosi 2020 alkoi vastaanottotyön osalta hyvin vauhdikkaasti. Uuden vuoden jälkeen tuli nopeassa tahdissa runsaasti uusia migreeniä sairastavia vastaanotolleni Lääkärikeskus Aavaan. Yhtä ihmistä lukuunottamatta he kaikki olivat kroonista migreeniä sairastavia. Jälleen kerran saatoin ihastella hoitoon tulevien korkeaa motivaatiota voida hyvin ja tehdä töitä tavoitteen eteen. Kuten pidemmän aikaa, jälleen lähes sata prosenttia uusista asiakkaista ryhtyi yhtenä osana itsehoito-ohjelmaa käymään säännöllisesti avovedessä uinneilla. Avantouinnista ei oikein voinut puhua viime talvena, kun Uudellamaalla ei ollut missään kohtaa edes jäätä koko talvena.

Koronavirus uutisia alkaa tihkumaan

Tammikuun kuluessa alkoi pikku hiljaa tihkumaan tietoa Kiinasta leviävästä koronaviruksesta. “Taas uusi virus ja Kiinasta”, ajattelin kuullessani uutiset ensimmäisiä kertoja. Aiempina vuosina oli ollut lintuinfluessa ja sikainfluenssa. Helmikuun aikana asiasta tihkui enemmän ja enemmän uutisia ja talvikuukausille tyypillisesti flunssasta ja influenssasta johtuvia perumisia alkoi tulla jonkin verran, tosin ei hirveästi. Lääkärikeskuksessa oltiin mielestäni hyvin hereiillä koronaan valmistautumisen suhteen. Sisäinen ohjeistus alkoi varhain toisin kuin valtakunnallinen. Aavan sisäinen ohjeistus oli myös alusta saakka hyvin johdonmukainen ja selkeä. Sanottava on, että terveydenhoidon laitoksissa ja vastaanotoilla hygieniaprotokollat ovat tärkeät ja arkipäivää. Koronan myötä uutena käytäntönä tulivat suojahanskojen ja kasvuosuojan käyttö. Orto-lääkärit osasto, jolla tuossa vaiheessa pidin vastaanottoa ilmapiiri oli perhemäinen ja lämminhenkinen. Osaston yhteishenki on aivan loistava ja täynnä upeita hoitoalan ammattilaisia ja persoonia.

Olemme kriisiajassa

Maaliskuuhun mennessä oli päivänselvää, että olemme astumassa niin maana, hoitoyksikkönä ja ammattilaisena kriisiaikaaan, jollaista kaikkein kokeneimmatkaan ammatinharjoittavat eivät olleet kohdanneet. Oman urani 25-vuotispäivä tuli toukokuussa. Sisäinen tiedotus toimi Aavassa mielestäni enimmäkseen erinomaisesti, ohjeet päivitettiin päivittäin. Monen ammatinharjoittajan vastaanotot alkoivat hiljentyä, pahin potilaskato iski Aavan lastenlääkäritoimintaan, Pikkujättiin. Pikkujätin puolelle tuli infektio-osasto, joka toimii edelleen. Aava alkoi myös tarjoamaan koronavirustestausta. Keskustelu tilanteesta ja tiimiläisten tsemppaaminen oli aivan mahtavaa. Koen itse olevani parhaimmillani kriisien keskellä ja poikkeusoloissa taustani ansiosta. Siitä kieltämättä tuntui olevan kuluneen kevään mittaan olevan paljonkin hyötyä niin hoitotyössä, hoitoon tulevia ja muita tiimiläisiä tsempatessa.

Aavemainen Tripla

Perheemme asuu Etelä-Haagassa ja etenkin siinä vaiheessa, kun valtiovalta vihdoin viimein sai aikaiseksi antaa jotain suosituksia ja rajoituksia mm. liikumiselle ja kokoontumiselle alkoi tulla, oli kieltämättä metka fiilis katsella Pasilan juna-asemaa ja Triplaa. Parin kuukauden ajan matkustaminen kodin ja Aavan Kampin toimipisteen välillä oli oma kokemuksensa, hyvin usein edes samassa junaosastossa ei ollut muita matkustajia.

Mitä ne sekoilevat?

Tottakai itsekin tuli usein ajateltua kevään aikana, että miten tilanne tulee kehittymään, kuinka pahaksi tilanne menee, riittääkö hoitokapasiteetti Suomessa? Hallituksen itsepintainen linja olla käyttämättä yksityisiä terveydenhoidon toimijoita mm. koronatestauksessa tuntui äärimmäisen typerältä. Ihmiset onneksi osasivat vetää omia johtopäätöksiä ilman hallitustakin. Tämähän oli nähtävissä liikkumisen rajoittamisena, yksityisen sektorin testauspalveluiden käyttönä. Ihmiset lähtökohtaisesti haluavat omaa parastaan. Suomalaiselle systeemille tyypillinen erittäin hidas reagointi kieltämättä ehti ärsyttämään kevään mittaan lukuisia kertoja. Onneksi lukemattomista huonoista päätöksistä huolimatta koronaviruksen ensimmäinen aalto ei tehnyt samankaltaista jälkeä kuin vaikkapa Ruotissa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Italiassa ja monissa muissa maissa. Osaltaan perisuomalainen oman alueen vaaliminen oli taatusti eräs iso tekijä, ei niinkään mitä joku johtaja sanoi tai ohjeisti. Sanoisinkin, että isoin kiitos siitä ettei koronaviruksen ensimmäinen aalto tehnyt paljon pahempaa jälkeä kuuluu ei poliitikoille tai muille pomoille vaan suomalaisille.

Ystävä ja koko perhe Koronassa

Hyvä ystäväni ja kollegani ja koko hänen perheensä sairastui koronavirukseen keväällä. He ovat kaikki perusterveitä ja liikunnallisia ihmisiä, joten he pääsivät verrattain vähällä. Tosin palautuminen kesti kuulemma useita viikkoja. Lihaksisto oli kipeänä, energitatasot alhaalla ja palautuminen oli pidemmän tovin normaaliin verrattuna hyvin hidasta. He onneksi toipuivat koronasta hyvin.

Ajatuksiani koronakeväästä

Oma ja monen Aavalaisen huoli on ollut ja on, että koronviruspandamian mukana pinnan alla muhii monenlaisia “terveyspommeja”. Olipa millainen kriisiaika tahansa, muuta ongelmat eivät pysähdy ja lopu siihen paikkaan, elämä kuitenkin menee eteenpäin, se on vääjäämätöntä. Eristäytymisen seuraukset ovat kuin kaksiteräinen miekka. Oli ehdottoman välttämätöntä, että ihmiset eivät kokoontuneet kevään aikana normaalisti, on pidetty etäisyyttä ja panostettu käsihygieniaan. Etenkin isojen kriisien myötä tulee aina väistämättä kaikenlaista muuta ongelmaa pinnalla, osa hyvinkin nopeasti, osa kehittyy pinnan alla pidempään. Moni vastaanotolla koronakriisin aikana käynyt kärsi eriasteisista stressitiloista. Osalla oirehdinta oli hyvinkin rajua ja vaikutti vahvan negatiivisella tavalla sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Pahiten keväästä ovat kärsineet oman kokemukseni mukaan nuoret aikuiset. Omalla vastaanotollani ei ole juurikaan eläkeikäisiä, joten heidän osalta en voi sanoa mitään. Voin tosin kuvitella, että moni on kokenut todennäköisesti hyvinkin rankasti läheisten poissaolon läheltä. Vaikka kuinka joku väittäisi toisin, verkkoyhteydet eivät voi koskaan korvata oikeaa läheisyyttä. Moni myös puki kevään mittaan sanoiksi, että heidän mielestään ikäihmisten eristäminen muusta yhteiskunnasta oli turhan raju toimenpide. Tämäkin on kieltämättä kaksiteräinen miekka. Virustautien kohdalla etäisyyden otto muihin ihmisiin on toimiva toimenpide, voi kuitenkin heittää kysymyksen onko elämän ehtoopuolella olevien ihmisten eristäminen omista läheisistään pitkiksi ajoiksi tarkoituksenmukaista. Siinäpä pähkinää purtavaksi kerrakseen!

Uutisia Yhdysvalloista

Siskoni perheineen asuu Tampan esikaupunkialueella Floridassa Yhdysvalloissa. He ovat asuneet Floridassa viimeiset 12 vuotta. Hyvä ystäväni, neurofysiologi Mark asuu puolestaan perheineen Baltimoressa. Mark työskentelee useissa sairaaloissa etenkin Yhdysvaltojen itärannikon alueella. Spesialiteettinsa ansiosta Mark matkustaa ajoittain myös Coloradoon ja Floridaan. Yhdysvaltojen koronavirustilanne alkoi kehittyä huolestuttavan nopeasti vuoden vaihduttua 2020 puolelle. Kuten useista lähteistä on voitu lukea, on koronavirus alkanut leviämään jo viime vuoden puolella.

Siskoni ja hänen miehensä tytär käy kotikoulua. On itse asiassa käynyt jo useita vuosia. Tämä on hyvin yleinen tapa Yhdysvalloissa. Siskoni mies puolestaan tekee sellaista työtä, että sen voi tehdä mainiosti etenä. Siinä mielessä heidän elämänsä ei muuttunut hyvinkään paljon normaalista. Sen sijaan ammattibalettitanssijaksi tähtäävän tyttären elämää koronakevät on mullistanut huomattavan paljon. Yhdysvalloissa liikkumista rajoitettiin kevään aikana Suomea paljon rankemmin.

Markin perheen arki mullistui hyvin paljon. Heidän kaksi teini-ikäistä lasta ovat olleet luonnollisesti koko kevään kotona ja käyneet etäkoulua. Mark on useita kuukausia eristyksissä muusta perheestä, koska hän työskentelee sairaaloissa. Markin perhe on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että heillä on omakotitalo, joten Mark pystytti evakkokodin itselleen heidän talonsa kellariin. Kevät on ollut hyvin rankka Yhdysvalloissa ja myös paljon terveydenhoidon ammattilaisia on menehtynyt koronaviruksen vuoksi.

“Suomessa ymmärretään Yhdysvaltoja yhteiskuntana todella huonosti”

Yhdysvalloissa julkinen valta, poliitikot olivatpa he kongressissa, senaatissa, ministerejä tai valtion pää eli presidentti, ei ylipäätänsä nauti sellaista auktoriteettiasemaa kuin meillä Suomessa. Toki yksittäisiä eroja on mutta yleisesti ottaen Yhdysvalloissa ihmiset eivät luota julkiseen valtaan armeijaa lukuunottamatta kovin paljoa. Tätä ei mielestäni Suomessa ymmärretä kovinkaan hyvin. Tämä asetelma on ollut hyvin kauan riippumatta siitä kuka esimerkiksi presidenttinä on. Minulla on paljon ystäviä ja tuttuja Yhdysvalloissa siskoni perheen ja Markin perheen lisäksi ja verrattaessa Suomea ja Yhdysvaltoihin, tulee yllä mainittu hyvin usein esille, jos keskustelu siirtyy jotenkin yhteiskuntaan.

Se ei ole ohi

Uskon monien kollegojen tapaan, että koronavirus on tullut jäädäkseen. Meidän on vain opittava elämään sen kanssa. Monia mietityttää mitä esimerkiksi tuleva syksy ja talvi tuo tullessaan. Kukaan ei sitä voi tietää varmaksi, kenelläkään meistä ei ole sitä kuuluisaa kristallipalloa, josta nähdä tulevaisuus.Se on varmaa, että korona ei ole häipynyt kokonaan. Toivottavasti kevään mittaan tehdyistä virheistä olisi opittu joka tasolla.

Kuva: Mark Saxe

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar