Kulunut vuosi 2020 tähän mennessä on ollut hyvin erilainen kuin mikään aiemmin elämäni ajanjakso. Uskon sen olleen sitä myös monelle muullekin, luultavasti myös sinulle. On tyypillistä elämän kujeilua, että Koronaviruksen kaltainen maailman laajuinen kriisi sattui juuri samaan ajankohtaan kuin ne lukuisat kehitysaskeleet joita tänä vuonna ollaan otettu migreenin hoidon kehityksen saralla. Siinä ohessa oma migreenihoidon asiantuntijan ura on kokenut uusia käänteitä ja niitä tulee riittämään lähitulevaisuudessa kosolti lisää. Olemme astumassa ihan uuteen aikakauteen ja paluuta entiseen ei enää ole. Siinä samalla omakin urani mullistuu.

Takana menneisyys

Muistan elävästi miltä tuntui aloittaa vastaanottotyö hieman yli 25 vuotta sitten. Täynnä intoa, jännitystä ja pientä hermostumista. Oli mahtava tunne ryhtyä pyörittämään omaa praktiikkaa, mutta valehtelisin korvat päästäni jos väittäisin etteikö hieman myös ollut pelonsekaisia tuntemuksia. Praktiikan pyörittäminen, kun on paljon muutakin kuin itse ihmisten hoitamista ja auttamista. Oli vielä pöytäpuhelimet ja ajanvarausohjelmana toimi sinikantinen kalenterikirja. Gsm kännykät olivat jo tehneet läpimurtonsa, mutta ihmiset soittivat vielä enimmäkseen lankapuhelimeen. Kaikki mahdollinen oheistyö piti tehdä itse. Apuna oli ainoastaan kirjanpitäjä. Uutta hyödyllistä aineistoa ahmin kirjoista, Kaupallinen internetin käyttö teki samana vuonna tuloaan, mutta itse olin autuaan tietämätön tietokoneen käytöstä saatika internetistä. 1998 vuoden syksyllä havahduin hereillä. että tietokoneen käyttö on otettava haltuun tai tipun kehityksen kelkasta tyystin vaikka olenkin hoitoalan ihminen. 1999 vuoden alusta menin puoleksi vuodeksi tietokonekoulutukseen. Onneksi! Se mullisti oppimista, uusien taitojen oppimista, yrittäjän uraa ja elämää ylipäätänsä. Olisin tosin nauranut luultavammin olemattomaan partaani, jos joku olisi sanonut minun tutustavani aikanaan tulevan vaimoni kanssa internetin suosiollisella avustuksella! Kyllä, näin kävi vuonna 2012.

Yksinäiset ja työntäyteiset vuodet

Etenkin vuodesta 1995 aina vuoteen 2010 ura kulki hyvin vahvasti yhden miehen praktiikkatoimintaa ja siinä ohessa kehitystyötä tehden. Kymmenistä testeistä kertyi ensin satoja ja vuosien mittaan tuhansia, osa hyvin tavanomaisia, osa hyvin epätavallisia ja osa sitten ihan pähkähulluja. Menin yhdessä vaiheessa niin pitkälle, että koemielessä testasin mitkä ulkoiset tekijät voivat pitkittää migreenikohtausta. Pisimillään pitkitin keinotekoisesti migreenikohtausta seitsemän päivän ajan. Testi oli todella hirveä, mutta antoi toisaalta arvokasta tietoa. Tein siis tämän testin itselläni. Oli joukossa muitakin hulluja testejä, mutta kaikella oli tarkoituksensa ja ne auttoivat ymmärtämään migreeniä, sen luonnetta, siihen vaikuttavia tekijöitä ja ongelman kerrannaisvaikutuksia.

2010-luku ja Klinikkahoitojen Levittämisen Sietämätön Mahdottomuus

2011 vuodesta alkaen jatkuva tuskaa tuottava aihe oli kuinka saada lääkkeettömät migreenihoitomenetelmät ja toiminta leviämään. Kerta toisensa jälkeen oli todettava, että paukutan päätäni betoniseinään. Toivoa paremmasta antoivat paranevat hoitotulokset ja insinööriystävä, jonka kanssa aloimme säännöllisesti ideoimaan migreenin hoitoon erityistä hoitolaitetta. 2018 hautasin lopullisesti ajatuksen klinikkamuotoisen migreenihoitotoiminnan levittämisen mahdollisuudesta. Totesin ääneen, “olisin maailman vanhin migreenin hoidon asiantuntija ja silti klinikkatoiminnot olisivat pikku näpertelyä, koska tarvittavaa potentiaalista terveydenhoidon ammattihenkilöstöä ei ole riittävästi, heidän kouluttamisensa edes tyydyttävälle tasolle veisi kolmesta neljään vuoteen. Huippuosaajia olisi odotettavissa aikaisintaan kymmenessä vuodessa. Tästä syystä ei huippuneurologejakaan ole pilvin pimein vaan naurettavan vähän, menitpä minne tahansa päin maapalloa.

Migreenin Hoidon Uudet Tuulet

Tulevaisuus migreenin hoidon saralla on aivan muualla kuin klinikkaolosuhteissa tai sairaaloissa. Migreenin hoito tulee menemään sinne missä ihmiset elävät elämäänsä ja toimivat. Niin sen täytyykin tehdä, sillä ei ole elämää joutua juoksemaan alituisesti jossakin vastaanotolla. Vastaanottotoiminta ja lääkepohjaiset hoidot tulevat säilymään yhtenä osana migreenin hoitamista, osa ihmisistä kuitenkin haluaa niitä. Kasvava joukko migreeniä sairastavia kuitenkin haluaa aivan muunlaisia ratkaisukeinoja migreeniongelmaan kuin lääkkeet. Tulevaisuus on katettu menetelmille, jotka ottavat migreeniä sairastavien tarpeet ja itse taudin huomioon parhaiten. Alkanut vuosikymmen tuo tullessaan todellisen migreenin hoidon vallankumouksen samoin kuin monen muunkin ihmisiä kiusaavan terveysongelman kohdalla tulee käymään. Covid-19 takia vuosikymmen alkoi hyvin synkissä tunnelmissa, mutta synkkyyteen ei kanata vaipua.

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar