Mitä ikinä teemmekään teemme virheitä ja törmäämme kompastuskiviin, samoin asianlaita on migreenin ensiavun suhteen ellei muisteta migreenin ensiavun tärkeitä seikkoja. Tässä kirjoituksessa käsittelen elementtejä, jotka kannattaa muistaa jottet syyttä suotta epäonnistu migreenin ensiavussa.

Mielen tyyneys kun pahin sattuu

Sanon usein hyvin arvokkaaksi kokemani poikkeus- ja kriisitilanteen ohjeen. “Mitä tiukempi paikka, sitä tärkeämpää on säilyttää rauhallisuus.” Olen henkilökohtaisesti todistanut tuon lauseen paikkansa pitävyyden lukemattomia kertoja omasa elämässä. Jos lapsena tuo käyttäytymismalli osoittautui hyvin tärkeäksi. Silloin tosin kyse oli puhtaasti vaistonvaraisesta toimimisesta. Ala-asteen opettajani käytti varsin innokkaasti sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa minua ja monia muita oppilaita kohtaan. Kun oli selvinnyt ensishokista ja tajusi, että ongelmaa ei voinut paeta eikä taistella vastaan, paras ase oli mielentyyneys. Mielentyyneyden tärkeyden on voinut todistaa kriisialueella ja hyvin erilaisissa akuuteissa kriiseissä. No, miten sitten säilyttää mielentyyneys? Ensimmäinen ja olennaisen tärkeä tekniikka säilyä tyynenä on hengityksen hallinta. Kriisitilanteet ovat erinomainen todiste siitä, että kaikkein perustaava laatua oleviin seikkoihin tukeutuminen on äärimmäisen tehokasta. Kuten missä tahansa muussa kipu- ja kriisitilanteessa, Taktinen Hengitys on kaikkein paras tapa hallita hengitystä ja säilyttää mieli sekä fysiikka tyynenä. Taktinen hengitys antaa keholle sen tarvitsemaa happea, rauhoittaa kehoa ja mieltä. Taktinen hengitys myös parantaa suorituskykyä juuri edellä mainitusta syystä. Jo pari huolellisesti tehtyä taktista hengitystä auttaa hyvinkin voimallisesti. Migreenikohtauksen iskiessä on tietenkin fiksua jatkaa taktista hengitys niin kauan kuin on tarpeellista. Sinun täytyy joka tapauksessa hengittää, eikö? Klikkaamalla alla olevaa videota pääset katsomaan videon Taktisesta Hengityksestä:

 KLIKKAA TÄTÄ TEKSTIÄ KATSOAKSESI TAKTISEN HENGITYKSEN VIDEO

 Noudata Ohjeita Järjestelmällisesti

Joskus improvisointi ja soveltaminen on kannattavaa. Ensiaputilanne myös migreenin ensiaputilanne on kuitenkin tilanne, jossa ei kannata lähteä “keksimään pyörää” uudestaan. Haluttuun tulokseen päästään varmimmin, kun noudatetaan tarkasti ohjeita. Syy miksi näin kannattaa pidättäytyä toimimaan kurinalaisesti on yksinkertainen. Migreenin ensiapu on hioutunut ja säädetty neljännesvuosisadan aikana nykyiseen malliinsa. Toki systeemiä päivitetään, kun siihen on järkevä syy jokin hienosäätö tuo vieläkin parempaa tulosta. Migreenin ensiavun suhteen protokollan noudattaminen on verrattavissa elvytystilanteessa paineluelvytyksen tärkeyteen. Myös migreenikohtaus on nopeus on valttia. Mitä nopeammin reagoit tilanteeseen, sitä nopeammin on mahdollisuus saada ongelma poistumaan. Erona elvytykseen, migreenin ensiapu useimmissa tapauksissa tuottaa toivotun tuloksen, eli pysäyttää alkaneen migreenikohtauksen mutta miksi viivytellä? On parempi toimia parasta mahdollista vauhtia, eli heti.

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar