Etenkin vanhusten hoidon painajaismainen tilanne on laajasti uutisoinnin kohteena näinä päivinä. Esperi Care, Attendo, Mehiläinen ja varmasti muitakin alkaa tulla tippua otsikoihin, kun hoitoalan mätäpaise tuodaan kaiken kansan eteen. Vihdoinkin! On erittäin tärkeää, että väärinkäytökset tuodaan esille. Seuraavaksi tulisi seurata joukko toimenpiteitä, joilla epäkohdat korjataan. Tunnustaudun ikuiseksi optimistiksi mutta sen verran paljon nähneenä ja kokeneena en usko ihmeisiin. Meillä Suomessa valitettavasti asiat ovat sillä tolalla, että ihminen on kuin purukumi kengän pohjassa, kun hän sairastuu ja tarvitsee ulkopuolista apua. Kaikki yksiköt ja hoitajat eivät ole mätmunia mutta niitä on kuitenkin tavattoman paljon. Ihmisarvoisen elämän arvostus on turhan usein alennusmyynnissä ja sillä tehdään härskisti rahaa.

Etiikka, moraali vs. Tulot

Yksityisen yrityksen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Entä kun kyseessä hoitoalan yritys? Tappiollinen yritys on tietenkin taloudellinen painajainen ja sen toiminta järjetöntä. Kun on kyseessä hoitotoiminta, on toimijoiden kuitenkin muistettava ja ylläpidettävä ammattietiikkaa ja moraalia, sillä pelkkään omistajien taloudelliseen tulokseen tuijottava asenne ja toimintakulttuuri johtaa Esperi Caren kaltaisiin mätäpaiseisiin, joilla ei ole enää mitään tekemistä hoitamisen kanssa. Vanhuksia sumeilematta jymäytetään maksuilla, jotka eivät ole millään järkisyillä perusteltavissa Eräs asiakkaani kertoa taannoin ottaneensa selvää mitä paikka yksityisessä vanhusten talossa olisi kustantanut. Pelkkä huone, siivoojan käynti kerran viikossa oli hinnaltaan yli 3,000 euroa. Hintaan ei sisältynyt hoitotyöt. Niistä laskutettaisiin lisää. Riisuttumalli ilman siivousta oli myös ilmoitetettu, kun kuulin nämä luvut saatoin vain todeta, että kylläpä neljästä siivouskerrasta on muhkea potti. Edes kalleimman hintaluokan siivousfirmat eivät moisia veloita. Korkeatasoisemmalta hovisiivoojaltakin saisi hoivakotien hinnoilla putsattua lukemattoman määrän asuntoja päivittäiseen hintaan vs. neljä siivouskertaa sisältävä hoivakodin paketti. Varmuudeksi ihan kävin katselemassa joitakin hoivakotien sivustoja ja saatoin todeta asian itse.

Valvonta pettää ja se pettää

Se, että valvonta pettää pahasti ei ole itselleni ainakaan minkään sortin uutinen. Yksityisellä terveydenhoitosektorilla tämä on ollut hyvin kauan nähtävissä ja eipä siinä muutenkaan ole kehumista. Alaa valvovat tai pitäisi valvoa Valvira ja Aluehallintovirasto (Avi). Valitettavasti tuo valvonta on aikamoista sanahelinää, sillä Valviran ja Avin resurssit ovat niin naurettavat, että ne eivät kykene täyttämään tehtäviään niin kuin pitäisi. Ko. virastot elävät edelleen pahasti paperilomake ajassa. Esimerkisi uusien hoitoalan yritysten aloitus ja lopetusilmoituksia käsittelee vain yksi ainoa virkailija koko maassa. Kun hän joutuu vielä puljaamaan paperilomakkeitten parissa, on hän vähintään 6 kk:tta aina aikataulusta jäljessä. Ilmeisesti tuokin on vanhentunut tilanne ihan omakohtaisesta kokemuksesta.

Alla tämän aamuisia otsikoita vanhusten hoidon alennustilaan liittyen.  Loppuhuomautuksena haluan todeta, että alennustila ei koske pelkästään vanhusten hoitoa vaan ilmiö on havaittavissa hyvin laajasti terveydenhoidossa.

20 Kertomusta siitä, mitä vanhuksille tapahtuu hoivakodeissa (IS)

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005982509.html

Hoivayrittäjen edustaja (IS):

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005982554.html

Esperi Carelle työskentelevä hoitaja (MTV):

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nyt-puhuu-esperi-carella-tyoskenteleva-hoitaja-olen-ollut-useammassa-esperin-yksikossa-ja-ne-ovat-samaa-paskaa-kaikki/7261524

Vanhusten hoito ei tästä parane (MTV):

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-varoitus-vanhustenhoito-ei-tasta-parane-onko-joku-valmis-maksamaan-lisaa-veroja/7262034#gs.17K48Xlr