Panostaminen omaan terveyteen kannattaa aina. Tuo terveyteen panostaminen myös maksaa siihen satsatun vaivan ja ajan helposti vähintään monikymmenkertaisesti takaisin. Eikä oikeastaan missä tapauksessa kyseessä ole kyse monimutkaisista tai ylivoimaisen vaikeista teoista, päinvastoin. Myöskään aikapanostus ei ole valtava. Yhden Netflixissä olevan sarjan jakson pituisella aikapanostuksella pääset pitkälle. Täysipitkän elokuvan mittaisella (1,5 – 2,5 h:a) satsauksella saat jo helposti 2-4 päiväksi aikaa omaan terveyteen panostamiseen aktiivisesti. Jos laitat kahden täyspitkän elokuvan ja yhden sarjan jakson verran aikaa, puhutaan jo huippusuorituksesta. Kuulostaa helposta, eikö? Miksi se sitten on niin monille niin kovin vaikea homma? Koska ihminen on pohjimmiltaan mukavuuteen taipuvainen, laiskan lupsakka otus, jolle ei ole luontaista hypätä aidan ylitse, jos tarjolla on reitti, josta voi mennä riman ali hieman kumartumalla. Sitten se ikävä uutinen. Tuo laiskan lupsakka taipumus alkaa kostautumaan lisääntyvänä huonona olona, fyysisinä vaivoina, energia vajeena ja eipä unohdeta henkistä olotilaa. Mitä eteen, miten korjata asian laita ja voida hyvin? Tässä nasevia ja käytännön elämässä hyviksi havaitsemiani ohjeita, joita olen jaellut vuosien aikana vastaanotollani melkoisen määrän.

Tavoite

Tavoitteen asettaminen on olennaisen tärkeää. Todennäköisesti et ole huippu- tai kilpaurheilija, silti on hyvä olla selkeitä tavoitteita mitää kohti ponnistelee. Sopiva tavoite voi olla esimerkiksi, että pystyt kävelemään hengästymättä kauppakassit käsissä portaat ylös. Hyvä tavoite voi olla myös elopainon tiputtaminen sopivaksi, jos vararengasta on päässyt kertymään häiritsevästi. Migreeniä sairastavalla hyvä tavoite on säännöllisistä ja jatkuvista migreenikohtauksista eroon pääseminen. Siinäpä mainio tavoite! Usko pois, se ei ole mahdoton homma, mutta ei tipahda itsestään. Sen eteen pitää ponnistella. Kun tavoite on asetettu, sitten listaamaan vihkoon ylös mitä pitää tehdä, että tavoitteesta tule myös totta.

Check List

Lentomaailmasta tuttu check list, eli tarkistuslista on mainio työkalu sekä työelämässä että privaattielämässä, kun halutaan saada kunnollista jälkeä aikaan ilman turhia kompastumisia. Alla tyylinäyte työssäkäyvän migreenikon Check Lististä.

 1. Aamulenkki ja venyttelyt
 2. Kylmäsuihku syvähengityksen kera
 3. Aamiainen
 4. Säädä eggtimer soimaan 45 minuutin välein työpäivän aikana ja pidä näiden työskentelyjaksojen välissä 2-5 minuutin aktiivinen tauko (kts. alla)
 5. Minibreakit: ylös tuolilta, “pertsan ja vapaauinnin käsiliikkeet kuivaharjoitteluna, 20 x kyykkyyn ja ylös
 6. Juo vettä lasillinen 1-2 per tunti
 7. Käy pienellä kävelylenkillä keskellä päivää  ennen lounaan nauttimista. 15-20 min riittää hyvin
 8. Ei kahvia klo 14:00 jälkeen
 9. Minuutin taktinen hengitysharjoitus silmät suljettuina töiden lopettamisen jälkeen
 10. Vapaalle lomps!
 11. Sopivaa liikuntaa 20-45 min. verran töiden jälkeen
 12. Ruokailu
 13. Kylmätreeni ennen nukkumaan menoa
 14. Klo 22 – 22.30 Lights Out! What’s missing? Give up! Netflix!

Ei se tämän vaikeampaa ole. Juju on jatkuvuudessa. Se ettet ala lipsumaan milloin milläkin verukkeella, sillä se lipsuminen kostautuu pidemmässä juoksussa. Haluathan voida hyvin? Aina kun mieleen juolahtaa jokin mieliteko, kannattaa pysähtyä ja kysyä itseltään. “Jos haluan voida hyvin, onko asia minkä nyt meinaan tehdä todella järkevä?” Ihan taatusti huomaat ainakin aluksi, että “kaikenlainen kiva hömppä” yrittää saada sinua huonoille teille. Kun onnistut pitämään pääsi ja pysymään ruodussa, kehosi ja mielesi kiittää sinua hyvin nopeasti voimalla hyvin. Tuntuuko edelleen haasteelliselta?

 

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Attention! Our website has moved to migreeniklinikka.fi.
This is default text for notification bar