Varusmiespalvelusaikainen komppanian vääpeli totesi humoristisesti, että “pieni rajakahina silloin tällöin tekee poikaa”. Ruokafanaatikot puolin ja toisin tuntuvat innokkaasti noudattavan tätä teesiä, sillä ruokavaliosta tunnutaan saavan jonkin asteinen “sota” aikaiseksi. Mistä tämä nyt johtuu ja mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella tavallisen ihmisen joka haluaa vain voida hyvin ja olla onnellinen? Lyhyt analyysini mistä kaikki johtuu on, että muutama voimakas ja ns. korkean statuksen saanut persoona laukoo omia teesejään ja sanoo niiden ihmisten joutuvan terveydelliseen turmioon, jos nämä ryökäleet eivät noudata lausujan antamia teesejä. Toinen puoli heittää vastaväitteensä kehiin ja tuomitsee taas ihmiset terveydelliseen turmioon, jos eivät mokomat noudata annettuja ohjeita. Siinä sitä on kaikella kansalla ihmettelemistä. Osa saa tästä sodasta ruokavaliosta hillittömät “kiksit” ja toimii oman idolinsa äänekkäinä kannustajina. Joitakin touhu ahdistaa, kun he koittavat hakea neutraalia, järkevää vastausta miten heidän pitäisi syödä ja elää. Toisia koko touhu huvittaa. Onko sinulla mielipide aiheesta?

Tapaus Antti Heikkilä

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä tuli monelle tutuksi viimeistään niistä lukuisista Huomenta Suomi lähetyksistä, joissa hän oli puhumassa etenkin ruokavaliosta hyvin kiihkeään sävyyn. Heikkilä on vankkumaton ketogeenisen ruokavalion puolesta puhuja. Heikkilä julkaisi vuoden 2018 puolella kirjan nimeltä Lääkkeetön elämä. Kirjasta nousi melkoinen kohu, eri mediakanavat ja sosiaalinen media on pullollaan puolesta ja vastaan kirjoituksia. Kesko ja S-ryhmä vetivät Heikkilän kirjan myynnistä ja Eiran sairaala irtisanoi hänen vuokratyösuhteensa.

Ketogeenisessä ruokavaliossa hiilihydraattien määrä on joko olematon tai lähes täysin poissa. Riippuen ketogeenisen dieetin kannattajasta, tuntuu olevan hieman vivahde eroja. Ketogeenisessä ruokavaliossa sallittuja ruoka-aineita ovat:

liha, voi, juustot, äyriäiset, kala, kanamunat, pähkinät, rasvaiset jogurtit ja runsaasti valkuaista sisältävät hapanmaitotuotteet. Lisäksi oliivit ja avokado ovat suositeltuja. Kasviksia suositellaan syötävän rajoituksetta.

Kiellettyä ruoka-aineita ovat:

Pasta, riisi, peruna, viljatuotteet kuten leipä, hedelmät, juurekset, maito ja jogurtti sekä sokeri.

Mikä idea dieetillä on?

Lyhykäisyydessään Ketogeenisen ruokavaliolla elimistö saadaan menemään ketoosiin, tilaan jossa elimistö käyttää energialähteenä hiilihydraattien sijasta rasvoja.

Vastapuoli

Antti Heikkilän ja hänen teesiensä vastustajat puolestaan lyttäävät touhun terveydelle vaarallisenä, edesvastuuttomana, joka pahimmillaan johtaa ennen aikaiseen kuolemaan.

Mitä Pitäisi tehdä?

Oma mielipiteeni on, että kultainen keskitie on ruokavaliossa hyvä valinta. Kavahdan itse äärilinjoja. Elimistö tarvitsee kaikkia ravintoaineita. Fiksua on pitää homma tasapainossa, pitää ravinnon laatu korkealla ja annoskoot päivittäiseen kulutukseen nähden järkevinä. En tiputtaisi mitään ravintoainetta kokonaan pois ruokavaliosta.

Olen aikanaan noudattanut hieman tuunattua Aktinsin diettiä (hieman vastaavanlainen kuin Ketogeeninen dieetti) ollessani kilpaurheilija. Rasva paloi kieltämättä kehosta hyvin mutta se ei kuitenkaan ollut ainoa tekijä miksi se rasva paloi. Treenasin kovaa ja paljon noihin aikoihin, olin SM-tason voimanostaja. Tein myös kardiotreeniä useita kertoja viikossa kuuden lajiharjoituksen päälle, joten energiankulutus oli melkoisen suuri. Homma oli ihan ok mutta sanoisin, että vatsa ei pitänyt touhusta ihan niin paljoa. Systeemi oli turhan radikaali ainakin itselleni.

Me olemme myös yksilöitä ja se mikä käy toiselle, ei välttämättä käy toiselle. Olen myös sitä mieltä, että meillä on yksi elämä. Kukin meistä on vastuussa omasta elämästään ja kuinka sen elämme. Joissakin asioissa päätän kysyä neuvoa oman alansa asiantuntijoilta mutta loppujen lopuksi teen varsinaiset päätökset itse ellei sitten ole kyse työasoiden delegoinnista. Itselleni tämä ruokavalio sota näyttäytyy hieman vastaavanlaisena touhuna kuin Amerikkalainen politiikka. Kaikki vetävät kotiinpäin ja haukkuvat toinen toistaan mitä moninaisimmilla nimillä. Loppuun eräs mottoni. “tee asioita jotka tuntuvat hyviltä, pidä hauskaa ja ole muille ystävällinen.”

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x